Skip to content

Fitter worden voor mensen met burn-out klachten

Door stress kun je in een burn-out terecht komen en waardoor jouw lichaam in een soort vluchtstand schiet. Dit is vervelend en valt moeilijk te stoppen. Het kan leiden tot allerlei klachten. Een van de problemen is dat de ademhaling van iemand met een burn-out verhoogd is. Het lichaam is niet meer in staat goed uit te rusten en de balans is weg. Door lichaamsbeweging en ademtherapie valt er veel te winnen, maar een goede mindset en de juiste voeding zijn net zo belangrijk. In de drie stappen hieronder help ik jou om fitter te worden. 

Stap 1

Kennismaken

Ik begin altijd met een intakegesprek. Ik leer je graag kennen om jouw behoeftes in kaart te brengen. Tijdens dit gesprek komen we er samen achter wat ik voor jou kan betekenen. 

Stap 2

Burn-out

Rustmeting en inspanningstest

De rustmeting
Ik begin de test met een rustmeting, hierbij wordt gemeten wat je rusthartslag , ademfrequentie en hartslagvariabiliteit in rust is. Vervolgens meet ik je zuurstofsaturatie en bloeddruk. De rustmeting geeft je een beeld van je huidige conditie en specifieke informatie over rusthartslag, ademfrequentie, verbranding in rust, stresslevel en BMI.

De inspanningstest
De inspanningstest wordt afgenomen op een ergometer en duurt, afhankelijk hoelang iemand het volhoudt, ongeveer 20 minuten. Hierbij meet ik je maximale hartslag, ademfrequentie bij inspanning en je hartslagvariabiliteit (HRV). Deze test bepaalt zeer adequaat het uithoudingsvermogen van een persoon. Je krijgt daarnaast ook informatie over de algehele conditie, functionele uithoudingsvermogen en de longfunctie en/of het uithoudingsvermogen van het hart.

Een inspanningstest geeft inzicht in je huidige conditie. Als je het lichaam op het juiste niveau laat bewegen, kunnen energievoorraden in het lichaam zich weer aanvullen. 

 Ik maak bij de inspanningstest gebruik van de Energy Control Methode (ECM).

Stap 2 kan ook als los onderdeel worden afgenomen. De kosten hiervoor zijn €150,- inclusief BTW.

Ik maak bij de inspanningstest gebruik van de Energy Control Methode (ECM) welke is ontwikkeld door longfunctielaborant Stans van der Poel.

Doormiddel van een inspanningstest op de fiets breng je iemand zijn verbranding in beeld. Door het omslagpunt (verzuring grens) vast te stellen kom je erachter wat iemand zijn mogelijkheden zijn en op welke manier de conditie verbeterd kan worden. Ademhalingstherapie en met training op het juiste niveau vormen de basis van de methode. De hartslagvariabiliteit (HRV) vormt de meeteenheid voor de rustmeting en de ademhalingsoefeningen.

De ECM is geschikt bij gericht trainen naar sportieve doelen, opbouwen van duurvermogen en het herstellen van stress- of burn-outklachten

Daarnaast helpt het mensen bij het meetbaar en trainbaar maken van de fysieke eisen voor het behalen van sportieve doelen.

Voor iedere sporter is een goede inspanningstest van belang als eerste stap richting het doel. Met de inspanningstest kan bepaald worden wat een realistische doelstelling is en met de resultaten van de inspanningstest kan gericht en efficiënt getraind worden. En dan kan je trainen op basis van individuele hartslagzones en maak je de trainingen heel specifiek. Omvang, intensiteit en frequentie worden bepaald op basis van jouw fysieke mogelijkheden en de tijd die er is om te trainen.

Voor meer informatie, klik hier.

Stap 3

EC-HRV test

Individuele begeleiding

Na de inspanningstest heb ik genoeg gegevens om jou individueel te begeleiden. Mijn individuele begeleiding is voornamelijk coaching op afstand en persoonlijke training. Hierbij maak ik gebruik van ontwikkelde Heart Rate Coach app, via de site https://heartratecoach.com/

De app is je persoonlijke coach. Binnen de app kan je ademoefeningen doen, trainingen afwerken en kan de voortgang bijgehouden worden. Op basis hiervan kan ik je direct coachen en je training bijsturen. Persoonlijke training kan door middel van hardlopen of een andere buitentraining en gaan daar aan de slag met je gestelde doelen. Centraal staan:

  • Persoonlijke aandacht
  • Focus op conditieverbetering en uithoudingsvermogen
  • Beter leren sporten
  • Verbetering van leefstijl

Deze begeleiding kan ook sportspecifiek zijn. Ik richt me dan op hardlopen, fietsen en triathlon.

De kosten voor het pakket ‘fitter in 3 stappen’ zijn vanaf €275,-. Hier binnen vallen de rustmeting, inspanningstest en het gebruik van een app met online coaching. Voor persoonlijke coaching maken we samen een schema, de kosten hiervoor worden bepaald aan de hand van jouw wensen en doelen. 

Ben jij klaar om fitter te worden?